Van het land van toen en daar, naar het land van hier en nu

Het land van ‘toen-en-daar’ verlaten

Wat is dat nou weer? Het land van toen en daar? Misschien vraag je je dat af. En het land van toen en daar is pure fantasie. Het bestaat niet echt maar het lijkt wel alsof het bestaat.

Het land van toen en daar is het land waar we door een mentale tijdreis regelmatig vertoeven.

We kunnen terugdenken aan een ruzie die we net hebben gehad, aan die goeie ouwe tijd, en hun duizenden ervaringen die we beleefd hebben. We kunnen plannen maken en repeteren voor de tijd die gaat komen. We kunnen mijmeren, piekeren, ons zorgen maken. We kunnen ons dit zo sterk inbeelden dat het lijkt alsof we niet meer hier zijn, maar elders. Het nu gaat volledig langs ons heen.

Je bent bijvoorbeeld bezig met de afwas maar je hebt er geen zin in.  En als de afwas bijna af is zie je in een vergeten hoekje nog een paar vuile kopjes. Hè wat irritant. Na de afwas zit eindelijk op de bank met een kopje koffie, en je bedenkt wat je in je mailtje zal gaan schrijven die je nog moet beantwoorden. Opeens merk je dat je kopje leeg is. Hè, heb ik dat net opgedronken?

Je bent met je aandacht in het ”land van toen en daar”. En alles wat er hier en nu gebeurt gaat voor een heel groot deel langs je heen. Je leeft niet voor 100%, misschien maar voor 5%.

Hoe kun je dit land verlaten? Het is pure fantasie maar het lijkt zo echt. De reis van het land van toen en daar, naar het land van hier en nu is heel subtiel en kort. Het enige dat nodig is is bewustzijn. Een andere manier van bewust zijn. Erbij blijven met heldere aandacht.

Je kunt dit oefenen door een routine klusje uit te kiezen en dit bewust uit te voeren. Eten, drinken, tandenpoetsen, schoonmaken, je kleren aantrekken, uit je huis vertrekken, de afwas. Kies er een uit en doe deze activiteit met aandacht. Als je de afwas kiest voel dan hoe je de kraan opendraaien, het koude metaal tegen je vingers. De geur van zeepsop, voel het warme water rondom je handen, zie de schuimbelletjes. Dat is afwassen in het land van hier en nu.

Natuurlijk zijn yoga en mindfulness meditatie perfecte manieren om je heldere aandacht te trainen.

Succes!