Gespannen schouders Tijdens de yogalessen en yogavakanties van Jojamis is dit een veelgehoorde klacht. ‘Ik heb zo’n last van gespannen schouders, ze zijn pijnlijk en soms krijg ik er zelfs hoofdpijn van’. Heel herkenbaar. Het liefst wil je knijpen of hard drukken op die pijnlijke schouders. Je wilt op die harde plekken heel hard drukken, […]

Hoe kom ik van mijn gespannen schouders af?

Gespannen schouders

Tijdens de yogalessen en yogavakanties van Jojamis is dit een veelgehoorde klacht. ‘Ik heb zo’n last van gespannen schouders, ze zijn pijnlijk en soms krijg ik er zelfs hoofdpijn van’. Heel herkenbaar. Het liefst wil je knijpen of hard drukken op die pijnlijke schouders. Je wilt op die harde plekken heel hard drukken, zodat ze weer zachter worden. Een andere oplossing, die heel anders werkt lees je in deze nieuwsbrief.

De zachtere of mindfulness oplossing werkt heel anders. Hij bestaat uit drie stappen.

1. Richt de aandacht, op een vriendelijke manier, op je pijnlijke schouders. Ga er even rustig voor zitten.

2. Merk zo goed mogelijk op hoe je met het probleem omgaat. Vaak staan we op een afwijzende manier tegenover een pijnlijke lichamelijke gewaarwording. Als we het niet willen (omdat het pijnlijk is of onaangenaam) zijn we geneigd het uit ergernis af te weren en weg te duwen. Deze reactie is het tegenovergestelde van aanvaarding. Je zou het weerstand kunnen noemen.

3. Als je goed bewust bent van je reactie, stel je dan open voor wat je ervaart. Laat zijn wat er is, in plaats van te proberen er iets anders van te maken. Houd je aandacht bij de natuurlijke stroom van de gewaarwording op dat moment. Niet onderbreken, erbij blijven.

Merk simpelweg op wat er is en neem dat waar. Je kunt daarbij tegen jezelf zeggen: ‘zo is het’ of ‘het is oké, het is goed zo’.

Je kunt ook naar de schouders toe ademen, of er doorheen ademen in gedachte. Stel je voor dat de adem er doorheen stroomt. Zo blijf je erbij. Doe dit enkele minuten.

 

Beschouw je aandacht als een pan waarin je dingen gaar laat worden. Laat wat je in de pan stopt een tijdje sudderen. Je merkt dat het gaar wordt, zachter en beter te verteren. Door niets te doen, slechts door je aandacht erbij te houden lost de natuur je problemen op.

 

Succes!

 

p.s. voor yoga health vakanties zie: www.jojamis-yogavakantie.nl

Michiel – Yogastudio Jojamis Haarlem