Innerlijke vrede via yoga buiten de mat

Innerlijke vrede via yoga èn buiten de mat

 

In het westen denken we vaak dat we vrede kunnen bereiken door ervoor te strijden. We moeten de barricades op tegen onrecht. In het oosten kijkt men daar heel anders naar. Vrede in de wereld bereik je door je eigen innerlijke vrede te cultiveren.

 

Wat is innerlijke vrede?

Het heeft te maken met ontspanning, rust, acceptatie, zijn met wat er is, niets hoeven of willen of moeten.

 

Hoe wordt innerlijke vrede verstoord?

Stel je zit ergens rustig. Alles is oké, je hoeft niets, je zit lekker. Dat is innerlijke vrede. Een stel dat er dan een vlieg op je voet komt zitten. Is er dan nog innerlijke vrede?

Dat hangt er vanaf. Als je last hebt van de vlieg, of van het gekriebel van de vlieg, dan is je innerlijke vrede verdwenen. Als je er geen last van hebt, er is gewoon een vlieg en wat gekriebel, dat kan innerlijke vrede blijven bestaan. Er kan verzet ontstaan, maar het kan ook dat dit niet ontstaat.

 

Misschien krijg een tijdje later dorst. Gaat dit ten koste van je innerlijke vrede? Dat hangt er weer vanaf. Misschien staat een glaasje water naast je en neem je een slokje. Dan kun je het verlangen meteen bevredigen. Misschien is er weinig dorst en kun je daar goed mee omgaan. Maar er is natuurlijk wel een grens, op een gegeven moment heb je zoveel dorst dat je op zoek moét naar drinken. Je verlangen wordt dan te groot om vredig te blijven.

 

Groeien in innerlijke vrede.

Het zal duidelijk zijn dat je innerlijke vrede valt op te rekken. Wanneer bij het minste of geringste gebrek aan comfort in actie wil komen, omdat je er last van hebt, zal je weinig innerlijke vrede ervaren. Er is namelijk altijd wel iets. Je hebt iets wat je niet wilt, of je wilt iets wat je niet hebt. Het leven wordt op deze manier een continue zoektocht naar comfort. Als je dit pad volgt heb je waarschijnlijk een hele fijne bank, super lekkere schoenen, een behaaglijk huis, een comfortabele auto etc. Maar….. Je hebt het heel druk en je hebt heel weinig innerlijke vrede. Mogelijk af en toe een momentje van innerlijke vrede als je in je nieuwe auto zit of als je je nieuwe schoenen draagt voor de eerste keer.

 

Het andere uiterste is dat je niet zo snel ergens last van hebt. Dat je oncomfortabele situaties kunt verdragen. Dit je draagkracht hebt ontwikkeld. Dat je de vlieg als een vlieg kunt zien en dat je de dorst als dorst kunt zien. Je maakt bewust de keuze of je daar iets mee doet of niet.

Als je dit pad volgt heb je wellicht niet zo fijne bank en mooie nieuwe auto. Maar wel veel innerlijke vrede. Je kunt het leven nemen zoals het is, je hebt acceptatie vermogen ontwikkeld.

 

Ergens last van hebben is een keuze, de keuze dat het er niet mag zijn en dat het niet goed is zoals het is. Het moet anders want het kan beter.

Beter is de vernietigen van Goed.

 

Hoe vergroot ik mijn innerlijke vrede?

Je innerlijke vrede vergroot je door je verlangen en je verzet op te merken. Op het moment dat je kriebel hebt omdat er een vlieg op je voet zit kun je verzet opmerken. Misschien spannen je kaken en je schouders of voel je een kramp in je maag. Dat is verzet. Door hier op te richten en toe te laten oefen je om ermee te zijn. Het hoeft niet weg, het hoeft niet anders, laat het me maar ervaren. En met verlangen kun je op precies dezelfde manier oefenen. Stel je wilt een sigaret, een glaasje wijn, een fijne relatie, een nieuwe telefoon. Voel dan het verlangen, merk op waar dit in je lichaam zit en oefent om het toe te laten. Je kunt daar aan wennen. Zo groeit je acceptatie vermogen.

 

Moet ik alles dan maar toelaten?

Nee, zeker niet. Je kunt met alles oefenen, maar in het dagelijks leven laat je alleen dingen toe die je niet kunt veranderen. Als je dorst hebt en je verlangt naar een slokje water, dan neem je gewoon een slokje water. Als je ergens last van hebt dan los je het probleem op. Maar als je je verlangen niet kunt bevredigen, of niet op dit moment, dan oefen je toelaten.

Als je ergens last van hebt en je kunt er niets aan veranderen, tenminste niet nu, dan oefen je toelaten.

 

Balans

Alleen maar oefenen in toelaten en oncomfortabele situaties accepteren kan leiden tot armoede en apathie. Je doet niets meer en maakt niets van je leven.

Alleen maar comfort nastreven kan leiden tot een gebrek aan innerlijke vrede en de grote afhankelijkheid van je materiële welvaart.

 

Veranderen wat je niet kunt accepteren, accepteren wat je niet kunt veranderen, ontwikkel de wijsheid om het verschil tussen deze twee te zien.

 

Tijdens yoga en meditatie kun je je innerlijke vrede oefenen. Buiten de mat kun je er een heel leven aan wijden.