Mediteren om te ontspannen

Afgelopen week hoorde ik het weer van een van de deelnemers van de yoga vakantie. Ik wil graag leren mediteren om te kunnen ontspannen. Dat klinkt heel logisch, maar een doel koppelen aan meditatie, is dat wel zo’n goed idee…..

Als je mediteert met het doel, bijvoorbeeld ontspannen, dan probeer je iets te bereiken tijdens de meditatie. En als je iets probeert te bereiken leef je niet in vrede met het hier en nu. Dan is het niet oké zoals het nu is. Die onvrede die ontstaat, kan ergernis, frustratie en aversie oproepen – het lukt me niet te ontspannen, ik doe vast iets niet goed. Of je conclusie is dat meditatie niet bij je past, dat het je niets brengt. Je stopt er mee en bent weer een illusie armer.

Met deze paradox heb ik ook geworsteld. Als meditatie geen doel heeft, waarom zou je dan mediteren? Waarom al die moeite doen? Dan kan ik toch beter iets anders doen om een gelukkiger en aangenamer leven te leiden?

De paradox is dat meditatie wel een doel heeft. En dat doel is – oefenen in ‘zijn met wat er is’. Dat is alles. Vrede hebben met dat wat het huidige moment je nu aanbiedt. Dat is het doel. En als je vrede hebt met het huidige moment dan verandert alles. Je weerstand, je ergernis en frustratie, het valt allemaal weg. En dat effect is heel ontspannend.

Je kunt dus best mediteren om te ontspannen. Dan is ontspannen je uiteindelijke doel. Maar tijdens de meditatie is het van belang dat je dat doel helemaal loslaat. Al je wensen en wilskracht om iets te bereiken laat je varen of neem je slechts waar. Tijdens de meditatie is je enige doel om aandacht te hebben voor je meditatie object. Als je meditatie object de adem is, dan richt je je daarop. Laat de adem helemaal zijn zoals hij is. Het hoeft niet anders, het hoeft niet beter, adem ook niet dieper of langzamer. Hij is helemaal oké zoals die is. En als je wordt afgeleid door een gedachte of een geluid of iets anders, laat dat er dan even zijn. Net als de lichte frustratie die wellicht volgt op de afleiding. Niets mis mee, blijf er even bij met milde aandacht en keer dan weer terug naar de ademhaling.

Meditaties vind je op: http://www.mbcttrainingen.nl/audiobestanden.html